Amintiri din copilarie si din Epoca de Aur (1) – Norii Negri, serial polonez

Amintiri din copilarie si din Epoca de Aur (1) – Norii Negri, serial polonez
5 (100%) 3 votes

Pentru cei care isi mai amintesc de serialul polonez “Norii negri” (“Czarne chmury” in poloneza, titlul original) difuzat de Televiziunea Romana undeva prin ’87-’89, joi seara – era o seara mult asteptata, avand in vedere faptul ca era una din putinele distractii ale vremii – poate sunt interesati sa-l revada, intrucat este disponibil online.

Norii negri, IMDB - 1973
Eroii principali ai serialului
Sursa imagine: IMDB

Stilul este unul asemanator filmelor franceze de capa si spada, iar povestea il are in centru pe polcovnicul / colonelul Dowgird, insotit in aventurile sale de credinciosul sau locotentent si slujitor Kacper (i se spunea, popular, Gashpar – pe principiul “Ciki-Cean” :-)).

Norii negri, serial polonez difuzat la TV in perioada comunista

Norii negri, serial polonez difuzat la TV in perioada comunista

Povestirea este plasata in secolul al XVII-lea, pe fondul dominatiei Prusiei in teritoriile poloneze vasale, iar din actiune nu lipsesc intrigile si uneltirile politice specifice vremii, dueluri, precum si un pic de romantism, mai pe scurt beneficiaza de toate ingredientele unei vizionari cu sufletul la gura. Scenariul se inspira din trilogia istorica scrisa de Henryk Sienkiewicz (Potopul, Prin foc si sabie, Pan Wolodyjowski).

L-am gasit de curand si vizionat (se gaseste si online, un punct de pornire poate fi acesta), am avut ceva de furca cu traducereea, dar am rezolvat-o pana la urma si a fost OK. Evident ca dupa zeci/sute de superpoductii hollywodiene vizionate intre timp, pare ca la vremurile respective se punea mai mult accent pe talent, pe zona artistica, sentimente si mai putin pe efectele tehnice.

Citeste si:  Optimizare si web design site de pensiune

Realizat in 1973, serialul are 10 episoade, iar spre final apare si binecunoscutul (ar trebui cel putin…) personaj, hatmanul Sobieski (din “Sobieski si romanii”). « Muzica de film apartine compozitorului, pianistului si dirijorului polonez Waldemar Kazanecki (1929-1991), a carui creatie, cel mai adesea catalogata ca neobisnuita, iesita din comun, cuprinde, peste 40 de coloane sonore.” – Info via Soundtrack Goldies. (Re)Vizionare placuta!

Serialul aduna de la joaca multi dintre adultii de astazi – atunci copii – si era asteptat in fiecare joi cu sufletul la gura. Se intampla sa mai fie reprogramat, daca “tovarasul” avea ceva mai multe activitati in acea perioada. Iata pe scurt cateva informatii despre aceasta serie ce include 10 episoade, sursa Cinemagia:

“În secolul al XVII-lea Prusia inițiază obținerea independenței în raport cu Polonia, acțiune contestată de o anumită parte a populației din apropierea frontierei, dar și de anumiți ofițeri polonezi aflați în slujba Prințului Elector. Polcovnicul Dowgird, însoțit de credinciosul său slujitor, sunt prinși în vârtejul acestor evenimente pe fondul revoltei manifestate public în legătură cu abuzurile comise de autorități.

Citeste si:  Sa citim mai mult: locatii online de citit si top carti de dragoste pentru adolescenti

Hăituiți pe drumul de întoarcere în țară de către trupele prusace și de dragonii polonezi rămași în slujba Prințului Elector, cei doi vor fi obligați să dejoace toate scenariile montate de către reprezentanții Prusiei, însărcinați cu afaceri diplomatice în capitala Poloniei.”

Pagina Wikipedia a serialului (in poloneza) ne spune ca:

Norii Negri e o serie de televiziune realizata si produsa de Televiziunea Poloneza in 1973. Filmarile au durat aproximativ un an, iar episoadele au aproximativ o ora fiecare (avand in total 10 episoade). E un serial de aventuri, cu multe scene de lupta, dar si cu povesti de iubire.

Acțiunea are loc în a doua jumătate a secolului al XVII-lea, iar axa poveștii o reprezinta episoadele dramatice ale luptei pentru menținerea Republicii Prusia, iar protagonist este colonelul Kryszstof Dowgird.

Alte articole interesante:

[ by e_milio ? ]

2017-09-07 13:42:56
admin

8

2 comentarii despre “Amintiri din copilarie si din Epoca de Aur (1) – Norii Negri, serial polonez

Un comentariu e binevenit si apreciat

Adresa de email ramane intre noi. Campurile obligatorii sunt marcate *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>